Jack de Vries oppert leiderschapsverkiezing CDA

Jack de Vries vindt verkiezingen voor het lijsttrekkerschap van het CDA 'een optie'. De 43-jarige politicus zegt vrijdag in NRC Handelsblad een terugkeer naar de politiek niet uit te sluiten.

De krant schreef dat De Vries zelf in beeld is als kandidaat-partijleider. Hoewel hij dat ontkent, noemt hij het feit dat hij wordt genoemd 'sympathiek'. "Het is wel voorbarig en niet aan de orde."

De oud-staatssecretaris en oud-campagneleider van de christendemocraten trad in 2010 af als staatssecretaris van Defensie na ophef over zijn verhouding met een ondergeschikte. Momenteel is hij lobbyist bij het bedrijf Hill & Knowlton. "Maar ik sluit niet uit weer wat in de politiek te gaan doen", zegt de voormalige spindoctor in de krant.

Het CDA zit sinds Jan Peter Balkenende twintig maanden geleden terugtrad als partijleider zonder voorman. De partij staat nu tijdelijk onder leiding van vicepremier Maxime Verhagen, voorzitter Ruth Peetoom en fractieleider Sybrand van Haersma Buma. Verhagen liet deze week weten niet beschikbaar te zijn als partijleider.

De populariteit van de partij nam afgelopen jaar een duikvlucht nadat het minderheidskabinet van CDA en VVD gedoogsteun van de PVV had geaccepteerd. Een aanzienlijk deel van de achterban heeft problemen met de samenwerking met de partij van Geert Wilders.

Peetoom vindt overigens dat het CDA eerst zelf opnieuw moet uitvinden waar de partij voor staat voordat een leider kan worden gezocht. Het zogeheten Strategisch Beraad komt later deze maand met de nieuwe partijkoers. Deze commissie telt 22 leden, onder wie De Vries.


Jack de Vries oppert leiderschapsverkiezing CDA (Foto: Novum)