Waardevolle viool duikt op bij rommelmarkt

Zigeunermuzikant Adolf Weis Mirando, ook wel bekend als Tato Mirando jr., heeft op een rommelmarkt in Den Bosch een kostbare Italiaanse viool gevonden. Het gaat volgens Mirando om een instrument van bouwer Giuseppe Guadagnini uit 1801. Hij schat de waarde van het instrument tussen de 75 duizend euro en de anderhalve ton.

Mirando, leider van het Koninklijk Zigeunerorkest Tata Mirando, vond de viool op tweede kerstdag bij de stand van een vrouw die verschillende instrumenten aanbood. "Ik viel gelijk op een van de violen", zei Mirando dinsdag na berichtgeving in de Gelderlander. "Ik dacht: die laat ik niet meer los."

Toen Mirando het strijkinstrument voor vijftig euro opstreek kreeg hij er van de verkoopster naar eigen zeggen een tas vol bladmuziek bij. "Toen ik keek, vond ik een echtheidsbewijs."

Mirando is vioolkenner en wil de vondst zelf opknappen. "Dan breng ik de viool naar Italië om hem opnieuw te laten lakken." Het instrument moet uiteindelijk worden bespeeld door Mirando's zoon. Een veiling ziet hij niet zitten.