Politie China zet weer traangas in tegen betogers

De oproerpolitie in de Zuid-Chinese havenstad Haimen heeft vrijdag voor de derde keer deze week traangas ingezet tegen demonstranten. Het was de vierde dag op rij dat het tot een treffen kwam tussen de politie en betogers in de stad. De demonstranten eisen dat de bouw van een nieuwe kolencentrale wordt geschrapt.

De inwoners van Haimen menen dat een reeds bestaande kolencentrale de oorzaak is van een toename van het aantal kankergevallen en zware vervuiling van de zee. Vissers vrezen dat de bouw van nog een kolencentrale een verdere aanslag op hun kostwinning zal zijn.

De protesten begonnen dinsdag toen duizenden mensen een overheidskantoor in Haimen belegerden en een snelweg blokkeerden. Toen de oproerpolitie de betogers met traangas probeerde te verdrijven kreeg ze stenen en flessen naar het hoofd gegooid. Bij de confrontaties die hierop volgden raakte een onbekend aantal demonstranten en politieagenten gewond.

De lokale regering zei dinsdag dat het de bouw van de nieuwe kolencentrale voorlopig opschort, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De betogers zeggen echter nog niets van de autoriteiten te hebben vernomen. Naar verluidt zijn diverse jonge demonstranten opgepakt.


Politie China zet weer traangas in tegen betogers (Foto: Novum)