Geen onbegeleid verlof voor man met levenslang

Een man die in 1983 tot levenslang is veroordeeld voor een zesvoudige moord in Delft mag niet onbegeleid op verlof. Dat heeft het hof van Den Haag dinsdag bepaald.

De Turkse man, Cevdet Y., schoot in april 1983 in het Delftse café 't Koetsiertje twaalf kogels af na een ruzie. Onder de doden was een 12-jarig meisje. Ook vielen verschillende gewonden. In het kader van een tbs-behandeling ging hij sinds 2002 op begeleid verlof.

Hij stichtte zelfs een gezin, maar toen dat in 2009 uitkwam was de publieke verontwaardiging groot. Daarop werd zijn verlof ingetrokken. Tbs-patiënten die uiteindelijk vrijkomen, mogen in het kader van hun tbs-behandeling na verloop van tijd ook op onbegeleid verlof. De man vond daarom dat er verwachtingen waren gewekt en dat hij recht had op onbegeleid verlof.

Het hof oordeelt nu dat zulke 'vergaande verwachtingen' niet zijn gewekt. Ook heeft de staat het recht de belangen van de nabestaanden en slachtoffers mee te wegen.

Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens heeft in het verleden bepaald dat het voor veroordeelden niet honderd procent zeker moet zijn dat ze de rest van hun leven in de cel blijven zitten. Dat is nu volgens het hof ook niet het geval omdat de staat heeft verklaard dat de situatie in de toekomst anders kan komen te liggen.