PVV wil fraudeonderzoek gedeputeerde Gelderland

De PVV in Gelderland wil dat er een integriteitsonderzoek komt naar gedeputeerde Co Verdaas (PvdA). De partij verdenkt hem van fraude met declaraties en vermoedt dat hij liegt over zijn feitelijke woonplaats. Een motie van wantrouwen kreeg eerder geen steun in de Provinciale Staten van Gelderland. De provincie Gelderland kon maandagochtend niet direct op de aantijgingen reageren.

Begin november eiste de PVV al het vertrek van Verdaas. Hij woont nog altijd in Zwolle, zo weet de partij. Een Gelderse gedeputeerde is echter wettelijk verplicht binnen de provinciegrenzen te wonen. Verdaas staat wel ingeschreven in Nijmegen, maar volgens de PVV is het pand dat hij 'zogenaamd' bewoont maar voor een procent in zijn bezit.

De kwestie speelt al sinds april 2008. In de afgelopen drie jaar blijkt bovendien dat Verdaas bijna vierhonderd keer met een dienstauto is afgehaald uit Zwolle en 350 keer op het adres is afgezet. Iedere rit was daardoor zo'n vijftig kilometer langer en leverde een extra kostenpost voor de provincie op van ruim achttienduizend euro. De PVV wil dat dit bedrag onmiddellijk wordt terugbetaald.

De PVV vindt dat Verdaas al zijn geloofwaardigheid is verloren. De partij dient het verzoek voor een integriteitsonderzoek woensdag in. Het heeft daarvoor advies ingewonnen bij het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten (BING).