VVD niet te spreken over hsl-deal

Regeringspartij VVD is er niet over te spreken dat de NS voortaan de hogesnelheidslijn (hsl) mag exploiteren. Wat de regeringspartij betreft, hadden er Duitse of Franse treinen gereden over het hsl-traject, zei VVD-Kamerlid Charlie Aptroot dinsdag tijdens het debat over de begroting van minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD).

De bewindsvrouw maakte vrijdag bekend dat de NS het recht krijgt om over de hsl te rijden. Daarmee wordt een faillissement afgewend van exploitant HSA, dat bestaat uit de NS en KLM. Dat consortium verkeert in grote financiële problemen, doordat HSA destijds veel te veel geld heeft geboden om de lijn te mogen uitbaten.

Aptroot neemt dat de bedrijven nog steeds kwalijk. Ze hebben een wanprestatie geleverd, stelde hij. "Ze zouden zich moeten schamen." Wat de VVD betreft was het bedrijf failliet gegaan. Aptroot is er dan ook niet over te spreken dat de hsl wordt toegevoegd aan het reguliere spoor.

Wat hem betreft was de lijn opnieuw aanbesteed zodat bijvoorbeeld het Franse spoorbedrijf SNCF of het Duitse DB ook hadden kunnen meedingen. "Daar hadden wij geen problemen mee gehad", zei Aptroot. Hij wees erop dat deze bedrijven al 'heel lang' met snelle treinen rijden.

De 'redding' van de hsl slaat een gat van bijna vierhonderd miljoen in de begroting van Schultz. In totaal gaat het rijk voor één miljard het schip in. Een faillissement had de staat echter maximaal 2,4 miljard euro gekost.

Enkele partijen vinden dat Schultz de deal te mooi heeft voorgespiegeld. Tijdens de persconferentie vrijdag repte de bewindsvrouw alleen van het verlies van 390 miljoen dat op haar eigen begroting terecht komt, terwijl het om een miljard euro gaat. "Is dat uit te leggen?", vroeg Arie Slob (CU).

Aptroot vindt dat de 'schade meevalt', omdat een Kamermeerderheid vindt dat de NS het recht moet krijgen om de hsl te exploiteren. En Schultz heeft binnen dit uitgangspunt onderhandeld, aldus Aptroot. Hij wees erop dat uit de brief aan de Kamer wel valt op te maken dat in totaal een miljard is gemoeid met de redding van de hsl.