Deadline nieuwe pinnen niet gehaald

Het nieuwe pinnen is aan het eind van dit jaar niet overal ingevoerd, zoals de bedoeling was. Van de 280 duizend apparaten in Nederland, zijn er ongeveer tienduizend nog niet aangepast. Op dit moment wordt ongeveer 88 procent van alle pinbetalingen via het nieuwe pinnen uitgevoerd, eind dit jaar moeten dat 95 procent zijn, meldt een woordvoerder van Currence, de organisatie achter het pinverkeer.

Bij het nieuwe pinnen wordt geen gebruik meer gemaakt van een magneetstrip, maar van een zogeheten EMV-chip. De pas moet bij het nieuwe systeem in het pinapparaat worden gestoken en moet daar even in blijven zitten. De EMV-chip moet het pinnen veiliger maken en wordt in heel Europa ingevoerd. In Nederland hadden eind dit jaar alle apparaten moeten zijn aangepast.

Bij maximaal tienduizend apparaten gaat het aanpassen echter lastig. Deze zijn nog niet aangepakt, bijvoorbeeld doordat winkeliers helemaal niet weten dat het nieuwe pinnen bestaat, zegt de woordvoerder. In andere gevallen is aanpassing van de automaten technisch lastig, bijvoorbeeld omdat er hele tankinstallaties op zijn aangesloten.

Hoe lang het aanpassen van deze automaten gaat duren, durft de woordvoerder niet te zeggen. "Dat is van te veel factoren afhankelijk. Maar we zitten er bovenop." Currence verwacht dat in het eerste kwartaal volgend jaar de laatste automaten op het systeem zijn aangesloten.