Geen Hollywood-aspiraties Reinout Oerlemans

Reinout Oerlemans heeft voorlopig geen plannen om naar Hollywood te gaan. De 40-jarige Oerlemans maakte in 2009 zijn regiedebuut met Komt een Vrouw bij de Dokter. Maandag is de koninklijke première van zijn tweede film, Nova Zembla.

"Ik heb twee films gemaakt. Eentje is goed gegaan en morgen gaan we de première in voor deze film", vertelt Oerlemans over Nova Zembla in het WNL-programma Eva Jinek op Zondag. "Ik hoop dat Nova Zembla fantastisch ontvangen wordt en dat die film benen krijgt, maar ik heb ook een prachtig bedrijf en ik ben met zoveel andere dingen bezig." Oerlemans heeft met Eyeworks zijn eigen productiemaatschappij. "Ik heb zin om lekker terug naar mijn bedrijf te gaan."

Volgens de producent en regisseur was het maken van Komt een Vrouw bij de Dokter en Nova Zembla, de eerste 3D-film van Nederlandse bodem, totaal niet met elkaar te vergelijken. "Bij Komt een Vrouw hadden we heel intieme en emotionele scenes waar je de diepte in ging en waar we veel improviseerden. Nu stond ik elke dag met twaalf kerels op de set die me aankeken van: wat gaan we doen?"

Ook de techniek was anders. Het werken met 3D-apparatuur was volgens Oerlemans 'pionieren'. Voor de opnamen begonnen, ging hij naar de Verenigde Staten om zich 'onder te dompelen in de wereld van 3D'. Hoewel hij daar naar eigen zeggen veel van opstak, was er niemand om te helpen als het misging. "We moesten alle problemen oplossen zonder dat we wisten hoe."

Nova Zembla gaat over de laatste ontdekkingsreis die Willem Barentsz in 1596 maakte naar de noordpunt van Nova Zembla. In de film zijn rollen weggelegd voor onder anderen Robert de Hoog, Victor Reinier en Doutzen Kroes. Nova Zembla draait vanaf donderdag in de bioscopen.