Pelé: "Cruijff was completer dan Maradona"

Lionel Messi wordt momenteel gezien als de beste speler ter wereld. De Braziliaanse legende Pelé is ook onder de indruk van de Argentijn, maar vindt hem nog niet van wereldklasse.

Pelé is namelijk van mening dat spelers als Lionel Messi en Wayne Rooney eerst nog maar eens op het hoogste niveau moeten presteren voordat ze de stempel 'wereldklasse' krijgen opgedrukt. De 71-jarige Braziliaan vindt dat uitblinken voor je club iets anders is dan uitblinken voor je land. "Ik ben van mening dat een 'grote' speler pas naam maakt wanneer hij uitblinkt op het WK", zegt Pelé tegenover The Sun.

"Als voorbeeld kijk ik naar Lionel Messi bij Barcelona. Daar is hij erg goed. Uitzonderlijk. Maar als hij speelt voor Argentinië is het heel anders. Vergelijk hem met Zinedine Zidane. Hij won het WK en was vijftien jaar lang top. Hij was completer dan Messi. Voor Zidane had je Johan Cruijff, Franz Beckenbauer, Michel Platini en Bobby Moore. Dat waren grote spelers die het WK wonnen of, zoals Cruijff en Platini, uitblonken in die toernooien."

Een speler die Pelé niet noemt, en toch wordt gezien als een van de betere spelers uit de geschiedenis van het voetbal, is Diego Maradona. "Maradona had maar een goede voet en was niet goed in de lucht. Hij was een grote speler, maar wat er gebeurde op het WK in 1994 heeft schade aangebracht aan zijn imago", vervolgt Pele, doelend op het drugsgebruik van de Argentijn. "Cruijff was een stuk interessanter. Hij was anders dan Maradona, completer."