'Coalitie breekt regeerakkoord in voorjaar open'

CDA, VVD en PVV gaan dit voorjaar het regeerakkoord openbreken en de kabinetsformatie deels opnieuw doen. Het kabinet moet maatregelen nemen om de overheidsfinanciën op peil te houden, omdat er vanaf 2013 vanwege de eurocrisis zo'n drie tot vier miljard euro extra zou moeten worden bezuinigd, meldt RTL Nieuws donderdagavond op basis van bronnen.

In het diepste geheim zouden speciale clubjes zijn gevormd die kijken waar nog valt te snijden. Maatregelen als het versoepelen van ontslagrecht, het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek, het verkorten van de duur van de Werkloosheidswet, verdere ingrepen in de zorg en het versneld doorvoeren van het verhogen van de AOW-leeftijd leveren het meest op, maar onduidelijk is of die ook allemaal serieus worden overwogen.

PVV-leider Geert Wilders zei eerder dat als extra bezuinigingen nodig zouden blijken, zijn partij dat niet zonder slag of stoot zou toestaan. "Als het toch nodig is, dan heb je aan de PVV een harde dobber."

Begin september gaven premier Mark Rutte (VVD) en minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) Verhagen nog aan dat mogelijk extra zou moeten worden bezuinigd boven op de achttien miljard euro die al vaststaat. Dit zou nodig zijn vanwege de eurocrisis en de daardoor haperende economische groei in Nederland.

De bewindslieden zeiden later dat het kabinet nog geen plannen had voor extra bezuinigingen na 2012. Het op orde brengen van de staatsfinanciën is een van de speerpunten van Ruttes kabinet. Omdat de economische ontwikkelingen zich 'niet in de goede richting lijken te ontwikkelen' sloot Rutte extra bezuinigingen om het overheidstekort niet verder op te laten lopen echter niet uit.