'Zeshonderd meer tabaksdoden door beleid Schippers'

Door het beleid van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) overlijden tot 2020 zeshonderd mensen meer aan de gevolgen van roken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Maastricht en antirookclub Stivoro.

De universiteit en de antirookclub deden onderzoek naar de gevolgen van het besluit van minister Schippers om te stoppen met Postbus 51-campagnes tegen roken en het niet langer vergoeden van ondersteunende medicijnen bij stoppen met roken.

Ook werd onderzocht wat de gevolgen zijn als de overheid wel een aantal maatregelen neemt om roken te ontmoedigen, zoals een totaal rookverbod in de horeca en een verbod op sigarettenautomaten. Volgens de onderzoekers zouden dan tot 2020 bijna vijfduizend mensen minder aan roken overlijden. Voor het onderzoek is een simulatiemodel gebruikt waarmee volgens de onderzoekers betrouwbare voorspellingen kunnen worden gedaan.

Het televisieprogramma Zembla besteedt vrijdagavond aandacht aan de resultaten van het onderzoek. Uit de uitzending blijkt dat Schippers veel vaker contact heeft met de tabaksindustrie dan ze eerder aan de Tweede Kamer liet weten.

Haar partij zou de rokerslobby voor de kabinetsformatie in 2010 al toezeggingen hebben gedaan over de versoepeling van het rookverbod in de horeca. Ook zouden topambtenaren van Schippers regelmatig overleg hebben met de tabaksindustrie over de ontwikkeling van het beleid.

Overigens kondigde Schippers eerder dit jaar aan dat Stivoro vanaf 2013 geen subsidie meer krijgt voor projecten om het gebruik van tabak te ontmoedigen. Dit jaar krijgt Stivoro nog 2,7 miljoen euro.

Een woordvoerder van minister Schippers wilde vrijdag niet op het onderzoek en de uitzending reageren. "We wachten de uitzending eerst even af."


'Zeshonderd meer tabaksdoden door beleid Schippers' (Foto: Novum)