'Leers verliest geloofwaardigheid'

Minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) heeft nu zo veel meningen geuit over migranten, dat hij zijn geloofwaardigheid verliest. Dat stelde D66-leider Alexander Pechtold dinsdagochtend op BNR Nieuwsradio.

In Pauw en Witteman nuanceerde Leers maandag zijn eerdere uitspraken in het wetenschappelijke tijdschrift van het CDA dat migratie ook iets positiefs kan zijn. Hij benadrukte nog altijd achter de kabinetsdoelstelling te staan de immigratie in te perken. Hij stelde dat kennismigranten wel wat kunnen toevoegen, maar dat migranten die op de bonnefooi naar Nederland komen niet welkom zijn.

Voor premier Mark Rutte (VVD) wordt het volgens Pechtold een steeds groter probleem de werelden van Leers en PVV-leider Geert Wilders aan elkaar te verbinden. "Hij moet ervoor zorgen dat Leers Wilders niet telkens weer provoceert."

Leers zei in Pauw en Witteman ook dat hij op verzoek van Rutte een gesprek met Wilders heeft gehad. Dat zou goed zijn verlopen. Pechtold concludeert dat Leers geen zelfrespect heeft omdat hij van mening zou veranderen zodra dat wordt gevraagd. "Hij heeft willens en wetens ingestemd met dit kabinet. Kennelijk was het wachtgeld dat hij als voormalig burgemeester van Maastricht kreeg zo knellend dat hij dit baantje maar heeft aangepakt."

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi toonde zich tijdens de uitzending al kritisch, via Twitter. Hij sprak van een 'ongelooflijke blamage'en concludeerde dat Leers na een interventie van hogerop 'terug in het hok' is. "Zoals velen voor hem zal ook Leers na zijn ministerschap vertellen hoe hij er echt over denkt."

Hij lijkt dinsdag nog niet van de klap bekomen. "Vandaag debat met Geert? eh? Gerd Leers over terugkeerbeleid", twittert hij.