'Inval Afghanistan hielp niet echt'

De inval in Afghanistan door de Amerikanen precies tien jaar geleden heeft het land zelf weinig opgeleverd. Dit vertelde Volkskrant-correspondent Natalie Righton vrijdagavond in het VARA-praatprogramma Pauw & Witteman. De journaliste bivakeerde de afgelopen twee jaar in Afghanistan.

"Het is jammerlijk mislukt. Het is steeds onveiliger in Afghanistan", zegt Righton over de situatie in het land. Afghanen zouden massaal bezig zijn om het land te ontvluchten. Ook hebben ze een grafhekel aan vooral de Amerikanen. "Het idee dat wij westerlingen daar komen om hen te helpen, daar geloven de meeste Afghanen niet in."

Op dit moment wordt 97 procent van de salarissen van Afghaanse politiemensen en soldaten door de Amerikanen betaald. Als de Amerikanen na 2014 vertrekken kan het land nog verder in elkaar storten volgens Righton.

Ook is het volgens de journaliste een illusie dat de Nederlandse trainingsmissie in Kunduz geen militair karakter zou hebben. GroenLinks, die steun geeft aan de missie, kan hierdoor later in de problemen gaan komen.


'Inval Afghanistan hielp niet echt'