Job Cohen gaat met kritiek aan de slag

Job Cohen neemt de kritiek van scheidend PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen ter harte. "Het gaat inderdaad niet goed met de partij", erkent de partijleider. "Ik ga met de kritiek aan de slag en ga duidelijk maken welke kant we opmoeten", zei hij dinsdagochtend toen hij aankwam bij de Tweede Kamer.

Verbaasd over de kritiek was hij niet. "Het hoort bij de taak van een partijvoorzitter om kritisch te zijn." In de peilingen scoort de PvdA slecht, geeft Cohen toe. "Daarom is het nu een kwestie van hopsakee, ertegenaan."

Ploumen, die maandag haar vertrek aankondigde als partijvoorzitter, liet dinsdag in een interview in de Volkskrant weten dat Cohen bij de volgende Kamerverkiezingen niet automatisch de lijsttrekker is. Cohen wordt volgens Ploumen te veel 'meegesleurd in de Haagse dynamiek'. Hij zou een veel grotere rol in zijn partij moeten spelen. "Er zit veel meer in de partij dan hij er nu uithaalt."

Dinsdagochtend was de wekelijkse vergadering van het fractiebestuur. In de fractievergadering, die rond 11.00 uur begon, wordt verder gepraat over de kwestie. Lilianne Ploumen is hier ook bij aanwezig. PvdA-Kamerleden wilden voorafgaand aan dit overleg niet reageren op de uitlatingen van Ploumen.


Job Cohen gaat met kritiek aan de slag (Foto: Novum)