Bedoeïenen tegen bouwplan Israël

De Israëlische regering heeft een plan ter waarde van omgerekend ruim 244 miljoen euro goedgekeurd om het door bedoeïenen bewoonde gebied in Israël te ontwikkelen. Volgens stamleiders van de bedoeïenen zullen dertigduizend van hen door de plannen ontheemd raken.

In Israël leven zo'n 180 duizend van oorsprong nomadische bedoeïenen. De helft van hen woont in armoedige, door de Israëlische overheid gebouwde gemeenschappen. De andere helft leeft in niet erkende sloppenwijken op wat volgens de bedoeïenen het grondgebied van hun voorouders is.

Volgens regeringswoordvoerder Mark Regev maken de plannen een einde aan een zestig jaar oud geschil over landen die al dan niet aan de bedoeïenen toebehoren. De helft van de sloppenwijken zal worden erkend, waardoor ze in aanmerking komen voor diensten als waterleiding, gezondheidszorg en onderwijs. De andere helft wordt de komende vijf jaar gesloopt. De inwoners van deze sloppenwijken zullen zich in nabijgelegen dorpen moeten vestigen, aldus Regev.

Khalil Alamour, een advocaat voor de bedoeïenen, noemt het plan een 'catastrofe'. "Ik word gewoon uit mijn gemeenschap weggerukt", zei Alamour.