Kamervragen over blunders NFI

Het CDA en de PVV willen opheldering over de blunders die het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) de afgelopen jaren heeft gemaakt. CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg stelt zaterdag erg geschrokken te zijn van het nieuws dat het NFI de afgelopen jaren zeventienhonderd kleine en grote fouten zou hebben gemaakt.

De Telegraaf berichtte zaterdag over het foutenfestijn op basis van 350 pagina's met foutenrapportages. De krant kreeg die in handen op basis van een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Bijna vierhonderd keer raakte dna-materiaal de afgelopen veertien jaar besmet met ander dna-materiaal. Het DNA-profiel van een moordenaar op een stoffelijk overschot van een slachtoffer kan vermengd raken met dat van een andere dader, een NFI-medewerker of een slachtoffer. Daardoor wordt het materiaal waardeloos.

Door de fouten kan het gebeuren dat een dader van wie het DNA-profiel bekend is niet wordt gematcht met DNA-materiaal dat bij een misdrijf hoort. Omgekeerd kan iemands dna aan een misdrijf worden gekoppeld, terwijl die persoon aantoonbaar onschuldig is.

Van Toorenburg stelde stelt zaterdag op Radio 1 het zorgelijk te vinden als DNA-materiaal inderdaad in zoveel situaties besmet, niet goed behandeld of kwijt zou zijn. "Ik vind het heel belangrijk dat wij op een goede manier kunnen vertrouwen op dna-materiaal. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat daar heel makkelijk fouten mee worden gemaakt."

Ook de PVV heeft vragen gesteld, meldt Lilian Helder op Twitter. "Er moet snel een einde aan die toestand komen." PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester laat weten te vinden dat Van Toorenburg terecht vragen stelt over de kwestie.

Het FNI relativeert de conclusies van De Telegraaf ondertussen. Volgens een woordvoerder gaat het bij die zeventienhonderd fouten lang niet altijd om echte fouten, maar is juist veelal sprake van afwijkingen. "Soms gaat het helaas om fouten, maar in de meeste gevallen gaat het om observaties."

De woordvoerder benadrukt verder dat alleen dna-onderzoek nooit genoeg is om iemand te veroordelen.