Vooroordelen doen homoseksuele asielzoeker das om

Asielverzoeken van homoseksuele vluchtelingen in Europa worden vaak afgewezen op basis van vooroordelen en stereotypen. Dat concluderen onderzoekers van COC Nederland en de Vrije Universiteit Amsterdam, die keken hoe in de EU wordt omgegaan met homoseksuele asielzoekers. Ook Nederland doet het op sommige punten niet goed.

Asielzoekers die zeggen homoseksueel te zijn maar zich niet 'nichterig' genoeg gedragen worden volgens de onderzoekers vaak niet geloofd. Ook wordt het asielverhaal van homoseksuelen en lesbiennes in Europa vaak niet geloofd omdat ze zich niet in homo- of lesbokringen begeven.

Over de specifieke situatie van homoseksuele asielzoekers die in Nederland aankloppen is onderzoeker Thomas Spijkerboer verdeeld. Hij prijst de beleidsregel die zegt dat asielzoekers uit landen waar homoseksualiteit strafbaar is niet eerst in eigen land aangifte bij de politie hoeven te hebben gedaan van bijvoorbeeld misbruik of geweld.

Nederland scoort volgens de onderzoeker echter in de onderste regionen bij asielzoekers die hun homoseksualiteit in eerste instantie verborgen houden. "Neem bijvoorbeeld een Somalische asielzoeker die bang is dat de tolk uit de asielprocedure het in de Somalische gemeenschap doorvertelt en daarom niet over zijn homoseksualiteit begint. Dat wordt al snel niet meer geaccepteerd", licht Spijkerboer toe.

De onderzoeker pleit ervoor dat asielzoekers die beginnen over homoseksualiteit op elk moment in de procedure serieus moeten worden genomen. "Natuurlijk kun je het wel bij je afweging betrekken als mensen er heel laat mee komen, maar je mag het niet op formele gronden afdoen", aldus Spijkerboer.

Homoseksualiteit is volgens gegevens van de internationale homorechtenorganisatie ILGA in 76 landen verboden. Asielzoekers die uit landen komen waar vervolging aannemelijk is, zoals Oeganda en Iran, mogen in principe in Nederland blijven.

Eerder dit jaar kondigde minister voor Immigratie en Asiel Gerd Leers (CDA) aan dat medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst een cursus zouden krijgen, waarin aandacht zou worden besteed aan het ondervragen van asielzoekers over gevoelige kwesties, waaronder homoseksualiteit.

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op het tweedaagse congres Fleeing Homophobia, dat maandag en dinsdag plaatsvindt aan de Vrije Universiteit. COC Nederland gaat de uitkomsten van het onderzoek onder de aandacht brengen van minister Leers.