Onderhandelingen Bani Walid mislukt

Onderhandelingen over de overgave van een van Moammar Gadhafi's laatste bolwerken zijn zondag in Libië mislukt. Gadhafi's woordvoerder Moussa Ibrahim eiste volgens rebellenonderhandelaar Abdullah Kanshil dat de rebellen de wapens neer zouden leggen voordat zij het 140 kilometer ten zuidoosten van Tripoli gelegen Bani Walid zouden binnengaan.

De rebellen wachten nu op het groene licht om de aanval te openen. "Het spijt ons voor de inwoners van Bani Walid", zei Kanshil, die zelf afkomstig is uit die plaats.

De rebellenstrijdkrachten hebben het grootste deel van Libië onder controle en zijn al bezig met het opzetten van een nieuwe regering. Maar Gadhafi en zijn meest verstokte bondgenoten zijn nog op vrije voeten en hebben nog steun in sommige gebieden in het midden en zuiden van het land, waaronder Bani Walid en Gadhafi's geboortestad Sirte.

De rebellen hebben die plaatsen tot komende zaterdag de tijd gegeven zich over te geven, maar sommigen hebben gewaarschuwd dat Bani Walid mogelijk eerder zal worden aangevallen, omdat de prominentste figuren van het vorige regime zich vermoedelijk daar ophouden. De aanwezigheid van Ibrahim lijkt dat te bevestigen.


Onderhandelingen overgave Bani Walid mislukt (Foto: Novum)