'Rechtspraak slagvaardiger door fusie rechtbanken'

De herziening van de gerechtelijke kaart van Nederland moet de rechtspraak slagvaardiger maken. Ook zal het rechtbanken de mogelijkheid geven meer specialistische kennis op te bouwen. Dat is de verwachting van het kabinet, dat vrijdag een definitief besluit nam over het terugbrengen van het aantal rechtbanken en gerechtshoven.

Door fusies wordt het aantal rechtbanken terugbracht van negentien naar tien en het aantal gerechtshoven van vijf naar vier. De nieuwe indeling gaat ook gelden voor de arrondissementen van het Openbaar Ministerie, die ook tot tien worden teruggebracht. De maatregel was vorig jaar al aangekondigd, vrijdag stemde de ministerraad er mee in.

Door de schaalvergroting ontstaan er volgens minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) meer mogelijkheden om de behandeling van een zaak binnen één rechtbank of gerechtshof te organiseren. Zo krijgt de rechtspraak meer ruimte om deskundigheid op specialistische terreinen, zoals bijvoorbeeld kinderporno, op te bouwen, verwacht de minister.


'Rechtspraak slagvaardiger door fusie rechtbanken' (Foto: Novum)