Orkaan Irene nadert oostkust VS

Orkaan Irene kan komend weekeinde aan de Amerikaanse oostkust aan land komen en stelt de autoriteiten in dat gebied daarmee voor een dilemma. Moeten zij toeristen, in de laatste weken van het vakantieseizoen, oproepen de kuststreek te verlaten?

Het is niet eenvoudig om het pad van een orkaan te voorspellen. Het Amerikaanse orkaancentrum maakt gebruik van computermodellen waarmee voor een periode van drie dagen met enige zekerheid voorspeld kan worden in welke richting een orkaan beweegt.

Het centrum heeft inmiddels een orkaanwaarschuwing doen uitgaan voor eilanden voor de kust van North Carolina, waar Irene waarschijnlijk zaterdag arriveert. Daarna zal de orkaan vermoedelijk noordwaarts trekken, met mogelijk noodweer tot in New York aan toe.

Op de Bahama's, in Puerto Rico en in de Dominicaanse Republiek heeft Irene al flink huisgehouden en aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakt. Eén vrouw kwam om het leven.

Langs de Amerikaanse oostkust wachten de autoriteiten ondertussen de gebeurtenissen af. Uit vrees te vroeg over te gaan tot evacuaties, en daarmee belangrijke toeristeninkomsten mis te lopen, manen zij journalisten toeristen geen angst aan te jagen met potentiële doemscenario's.

"Je wil toeristen niet in gevaar brengen, maar je wil ook de ernst van de storm niet overdrijven. En dus wachten we af", zei Beverly Perdue, de gouverneur van North Carolina. Tegelijkertijd waarschuwde ze de inwoners van haar staat zich 'op het ergste voor te bereiden'.

De Amerikaanse marine trok uit voorzorg haar tweede vloot terug. Meer dan zestig schepen van de vloot lagen voor het zuidoosten van de staat Virginia in het pad van de orkaan voor anker.


Orkaan Irene nadert oostkust VS (Foto: Novum)