Inzage in je eigen digitale schaduw

Tegenwoordig is registratie en het doorgeven van je persoonsgegevens de normaalste zaak van de wereld als je ergens klant wilt worden. Maar welke gegevens hebben bedrijven en instanties waar jij klant van bent of bent geweest eigenlijk?

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit bleek dat 70 procent van de in het onderzoek aangeschreven bedrijven niet reageerde op een verzoek tot inzage van gegevens, ondanks dat in de Wet Bescherming Persoonsgegevens staat dat bedrijven verplicht zijn binnen vier weken een overzicht te geven.

FOK! besloot om de proef op de som te nemen en een dertigtal bedrijven aan te schrijven met de vraag: 'Welke gegevens hebben jullie van mij?' Daarvoor gebruikten we een internettool van de Nederlandse privacyvoorvechter Bits of Freedom, genaamd PIM, wat staat voor Privacy Inzage Machine.

Het doel van dit FOK!- onderzoek  is om inzicht te krijgen in bijvoorbeeld de kosten die bedrijven rekenen, de gegevens die ze aan de aanvrager verstrekken en welke gegevens ze verder nog aan derden verstrekken. En natuurlijk de hamvraag of het voor de burger überhaupt wel nut heeft om deze gegevens op te vragen.

Gezien de termijn van vier weken waarin bedrijven moeten reageren zal er in september een uitgebreid verslag op de frontpage verschijnen. Om de spanning niet te hoog te laten oplopen kun je in deze poll aangeven hoe jij met je persoonsgegevens omgaat.