Bewolking gooit roet in eten sterrenkijkers

In het noordwesten van Nederland hebben mensen in de nacht van vrijdag op zaterdag de grootste kans de sterrenregen te zien die dan wordt verwacht. In het oosten en zuidoosten kunnen liefhebbers het vergeten, zegt een woordvoerder van Meteovista.

Het hoogtepunt van de sterrenregen is tussen 03.00 en 06.00 uur. Dan is het waarschijnlijk overal in het land bewolkt, maar in het noordwesten is het wolkendek het minst dik. In het noorden en westen is het vrijdagavond wat opgeklaard. In het oosten en zuidoosten blijft het de hele nacht flink bewolkt.

De vallende sterren zijn afkomstig van de zogeheten Perseïdenzwerm. In de nacht van vrijdag op zaterdag vindt het hoogtepunt plaats en zouden bij ideale omstandigheden tot wel honderd vallende sterren per uur te zien zijn. Zaterdag is het echter ook nog eens volle maan, waardoor zwakkere meteoren ook zonder bewolking niet te zien zouden zijn, meldt de landelijke organisatie voor amateursterrenkundigen Stichting De Koepel.

Vallende sterren zijn kleine steentjes uit de ruimte die de dampkring van de aarde binnendringen. Zo'n steen heeft in de ruimte een snelheid van vele tientallen kilometers per seconde. Als het de dampkring binnenkomt, remt de lucht het af. De steen wordt dan heet en verdampt op een hoogte van ongeveer tachtig tot honderd kilometer, aldus De Koepel. "Het lichtverschijnsel, dat we een meteoor noemen, dat we zien is niet van het steentje zelf, maar van de lucht er omheen die ook sterk wordt verhit en gaat gloeien."

Een aantal keer per jaar zijn meer meteoren te zien dan normaal. De aarde kruist dan de baan van een wolk stofdeeltjes die een komeet heeft achtergelaten. In augustus kruist de aarde jaarlijks de baan van de komeet Swift-Tuttle, die een flinke hoeveelheid gruis heeft verspreid. Dit veroorzaakt de Perseïdenzwerm.