Bewoners Bonaire 'woest' op Nederland

Inwoners van Bonaire voelen zich schandelijk behandeld door Nederland, dat hen als tweederangsburgers zou zien. Het overzetten van Nederlandse wetgeving levert grote problemen op. "De boel staat echt op springen als het zo doorgaat", laat ChristenUnie-Kamerlid Cynthia Ortega-Martijn donderdag weten.

Ortega-Martijn, zelf geboren op Curaçao, had dinsdag een bijeenkomst met ongeveer tweehonderd inwoners van Bonaire. "De emoties liepen soms hoog op en terecht, want wat hier gebeurt is soms ongehoord."

Bonaire, dat vijftienduizend inwoners telt, is sinds 10 oktober een bijzondere gemeente van Nederland. De welvaart en het welzijn op het eiland zouden stijgen, zo zou de belofte zijn geweest, maar het omgekeerde is nu het geval. De Bonairianen zijn boos, voelen zich slecht geïnformeerd en weten niet wat er allemaal aan de hand is, stelt het Kamerlid.

Ortega-Martijn werd naar eigen zeggen geconfronteerd met 'schrijnende' gevallen op het gebied van zorg en armoede. Ze maakt zich zorgen om de strenge handhaving van de honderden Nederlandse wetten die zijn ingevoerd. Zo worden mensen met een bijstandsuitkering van wie de partner ook inkomen heeft met terugwerkende kracht tot oktober gekort. Het Kamerlid vindt dat zij te laat zijn geïnformeerd over de veranderde regels. Datzelfde geldt voor de nieuwe zorgwet. Er zouden problemen zijn met onder meer de vergoedingen voor medicijnen.

Volgens het Kamerlid moet er snel meer ruimte komen voor uitzonderingen voor schrijnende gevallen. "Het maakt mij eigenlijk niet uit hoe, maar het moet wel snel gebeuren. We zouden rekening houden met cultuur, identiteit en kleinschaligheid. Allemaal toegezegd, maar de werkelijkheid laat anders zien."