Steeds vaker heftige schietincidenten

Het aantal schietincidenten in Nederland stijgt. Ook worden ze 'heftiger'. Dat zegt Willem Woelders van de Raad van Korpschefs in een interview met RTL Nieuws. In de eerste zes maanden zijn er 36 doden gevallen bij schietincidenten. De meeste incidenten vonden plaats in de drie grote steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag.

De teller van het aantal schietincidenten staat na het eerste halfjaar op 166. Naast 36 doden vielen daarbij ook 107 gewonden, waarvan 36 zwaar. De onderzoekers baseerden zich op nieuwsberichten. De politie zelf kon volgens RTL geen cijfers leveren. Exacte cijfers over voorgaande jaren zijn niet bekend.

Het heftigste incident was de schietpartij in winkelcentrum de Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Daarbij schoot Tristan van der V. in april zes mensen dood, voordat hij zichzelf van het leven beroofde.

Woelders zegt in een reactie op de cijfers dat het laatste halfjaar 'fors' van wapens gebruikgemaakt is. Hij noemt daarbij met name liquidaties in het criminele milieu en een aantal heftige overvallen. Eind juni werd een vestiging van geldtransportbedrijf Brinks in Amsterdam overvallen. Daarbij gebruikten de overvallers automatische vuurwapens.

De open grenzen in Europa zouden het makkelijk maken om aan wapens te komen voor wie per se wil. De politie zegt tegen RTL wapens ook in internationaal verband te bestrijden en in beslag genomen vuurwapens beter te registreren. Toch wordt de meeste capaciteit niet gestoken in het opsporen van de wapens, maar in het oplossen van de misdrijven die met de wapens zijn gepleegd.