Anesthesioloog Maasstad Ziekenhuis stapt op

Anesthesioloog in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam Jan Klein is opgestapt. Klein, die tevens hoogleraar veiligheid in de zorg is bij de Erasmus Universiteit Rotterdam, schrijft op zijn weblog dat de directie van het Maasstad Ziekenhuis niet is ingegaan op zijn aanbod het ziekenhuis te helpen met zijn kennis.

De hoogleraar werkte sinds anderhalf jaar twee dagen per week als anesthesioloog bij het Rotterdamse ziekenhuis. Klein heeft vrijdag besloten te stoppen omdat hij 'in een onmogelijke spagaat' terechtgekomen was. "In de huidige crisis was er een situatie ontstaan waarbij ik niet anders kon en wilde dan mijn kennis uit de praktijk en de wetenschap in te brengen om mee te helpen aan de oplossing. Ondanks herhaald aandringen is niet op mijn aanbod ingegaan", aldus de professor.

Klein zei donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur dat de spagaat bestond uit de vaststelling van de Inspectie voor de Gezondheidzorg dat het ziekenhuis onveilig was, terwijl hij ondertussen hoogleraar veiligheid in de zorg is. "Dat past niet."

Het verhogen van veiligheid in ziekenhuizen is een complexe zaak die verder reikt dan handen wassen, stelt de hoogleraar. Hij gaat daarbij in op bevindingen van twee collega's, die vorige week stelden dat de veiligheid van de zorgverlening niet als wetenschap wordt gezien en er onvoldoende middelen voor onderzoek beschikbaar worden gesteld. Klein stelt dat er nog een wereld te winnen valt voor het verhogen van de patiëntveiligheid. "Graag wil ik daar mijn bijdrage aan blijven leveren als wetenschapper."

Het Maasstad Ziekenhuis kampt al maanden met een uitbraak van de klebsiellabacterie die het enzym Oxa-48 aanmaakt. Dat enzym zorgt ervoor dat de bacterie ongevoelig is voor vrijwel alle antibiotica. Eerder gaf algemeen directeur van het ziekenhuis Paul Smits toe dat het ziekenhuis niet goed heeft gehandeld omdat de hygiëneregels niet goed werden toegepast.

Vorige week meldde het ziekenhuis dat de uitbraak van de bacterie onder controle is. Sinds 18 juli zijn er geen besmettingen meer vastgesteld bij patiënten die voor het eerst in het ziekenhuis zijn opgenomen, aldus het ziekenhuis dinsdag. Klein zei donderdagavond dat het ziekenhuis net zo veilig is als elk ander ziekenhuis in Nederland.

NRC Handelsblad meldt donderdag overigens dat de uitbraak van de multiresistente bacterie in het ziekenhuis al in maart bekend werd. Een medisch microbioloog van een huisartsenlaboratorium in Etten-Leur stelde op 14 maart vast dat een man, die enkele maanden daarvoor op de intensive care van het ziekenhuis had gelegen, de klebsiellabacterie onder de leden had. De microbioloog lichtte meteen een collega bij het Maasstad Ziekenhuis in over de vondst. Op 8 april volgde een soortgelijke waarschuwing van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.

Eind mei werd bekend dat het ziekenhuis kampte met een uitbraak van de moeilijk te bestrijden bacterie. Smits stelt donderdag in de krant niet op de hoogte te zijn geweest van de waarschuwingen in maart en april. Medisch microbiologen zouden tegen hem hebben gezegd pas veel later van de specifieke gevallen te hebben gehoord. Eind mei lichtten ze hem in.