Topclubs dreigen met revolutie tegen de FIFA

Karl-Heinz Rummenigge, de voorzitter van de European Club Association (ECA), heeft opgeroepen tot een door clubs geleide ‘revolutie’ tegen de “corrupte mensen” die het voetbal besturen en wil dat de leden meer zeggenschap hebben binnen de FIFA. De 55-jarige president van Bayern München zei dat hij wanhopig is over wat hij beschrijft als de “dagelijkse corruptie binnen de FIFA” en heeft aan de voetbalautoriteiten gevraagd “om te herkennen dat het tijd is voor democratie, helderheid en een goede balans in de voetbalfamilie.

Ik verwacht niet langer dat wij worden geleid door mensen die niet serieus en fatsoenlijk zijn,” zei hij. “Nu is het moment om in te grijpen. Want weten dat iets fout zit is een plicht tot verandering.”  Rummenigge zei dat er genoeg publieke ondersteuning is voor zijn standpunt na de recente schandalen, het verbannen voor het leven van Mohamed bin Hamman en “de vragen rond het WK in Qatar.

Het zijn niet alleen de topclubs maar alle clubs.” Hij voegde toe dat het gevoel van ontevredenheid het sterkst wordt gevoeld in Duitsland, Zwitserland en Engeland, waar hij onlangs de minister van sport, Hugh Robertson, en vertegenwoordigers van de clubs ontmoette.

De FIFA zelf is niet in staat tot verandering zei Rummenigge. “Sepp Blatter zegt dat hij schoonschip maakt maar het feit dat niemand hem gelooft zegt genoeg. Ik ben niet optimistisch omdat zij geloven dat het systeem perfect werkt zoals het nu is. Het is een geldmachine, WK na WK. En voor hun is dat belangrijker dan een serieus en fatsoenlijk bestuur.

Rummenigge is van mening dat er weinig kans is dat de nationale bonden druk uit gaan oefenen ter bevordering van veranderingen. “Ik geloof niet dat zij betrokken zullen raken. Het huidige systeem zit zo in elkaar voor de bonden en wordt op gestemd door de bonden. Zij zullen zich niet tegen de FIFA keren.” Volgens hem is één vertegenwoordiger van clubs in het bestuurscomité van de FIFA niet genoeg. “Ik zou verder gaan. Alle belanghebbende, clubs, bonden, spelers, scheidsrechters en vrouwenvoetbal hebben het recht om betrokken te zijn bij het besluitproces.

De hoeveelheid aan internationale wedstrijden is ook een doorn in het oog van Rummenigge. “Toen ik in 1980 het EK won waren er acht teams die meededen, in 2016 is dat aantal verdrievoudigd. Het WK had vroeger zestien teams nu zijn het er 32. De clubs betalen de spelers maar wij maken geen onderdeel uit van het besluitproces. Wij worden niet met respect behandeld.

Rummenigge zinspeelde op een mogelijke afsplitsing met de international bonden als de klachten van de ECA rond een overvolle internationale kalender niet onder de aandacht komen. “Ik geef ze een kans maar ik ben klaar voor een revolutie als dat de enige manier is om tot een oplossing te komen.