Plagiaatzaak tegen J.K. Rowling van de baan

Harry Potter-auteur J.K. Rowling hoeft niet meer in de rechtszaal te verschijnen om zich te verdedigen tegen de beschuldiging dat zij plagiaat zou hebben gepleegd. Britse media meldden dat de erven van auteur Adrian Jacobs de waarborgsom van omgerekend 1,7 miljoen euro niet aan de rechtbank hebben betaald.

De erfgenamen van de in 1997 overleden Jacobs stelden dat Rowling het vierde deel van de succesreeks Harry Potter, De Vuurbeker, had gebaseerd op het boek The Adventures of Willy the Wizard uit 1987. De beheerder van Jacobs' erfgoed, Paul Allen, eiste een schadevergoeding van omgerekend 705 miljoen euro. Hij moest de waarborgsom uiterlijk vrijdagmiddag hebben betaald. Nu dat niet is gebeurd, vervalt de rechtszaak.

Volgens de erfgenamen was Jacobs de eerste die kwam met het idee voor een boek over tovenaars. Rowling noemde de aantijging van plagiaat eerder 'niet alleen ongegrond, maar ook absurd'. Ze zei het boek nooit gezien te hebben totdat Allen in 2004 met de zaak begon.

Rowlings uitgeverij Bloomsbury is blij dat de 'absoluut bespottelijke zaak' ten einde is. "Een enorme hoeveelheid tijd is verspild met de verdediging tegen deze beschuldiging, ook al was vanaf het begin duidelijk dat de zaak geen kans van slagen had", zei Rowlings advocaat Gideon Benaim tegen de Britse pers. Allen was zeven jaar met de zaak tegen Rowling en haar uitgever bezig.