OM herziet strafeis voor fatale klap taxichauffeur

Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag in hoger beroep twee jaar cel geëist tegen de taxichauffeur die vorig jaar een klant doodsloeg op het Amsterdamse Leidseplein. De chauffeur werd vorig jaar april door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Het OM had toen drie jaar geëist.

Dat de eis nu gelijk is aan de eerder opgelegde straf komt doordat het OM de zaak opnieuw heeft bekeken. "Het OM is tot de conclusie gekomen dat de opgelegde staf passend is en in overeenstemming met sancties in soortgelijke zaken", zegt een woordvoerder.

De taxichauffeur kreeg het in juli 2009 aan de stok met de 44-jarige Rob Sitek over de ritprijs. Er ontstond een gevecht waarbij de chauffeur, een volgens justitie geoefend kickbokser, een klap gaf tegen het hoofd van Sitek. Die viel achterover, raakte bewusteloos en overleed een paar uur later.

De doodsoorzaak was een gescheurde wervelslagader. De rechter liet bij de eerdere rechtszaak in het midden of die veroorzaakt was door de klap die Sitek kreeg of door de val op de stoep. Het OM vond dat het door de klap kwam. Nu sluit het OM zich aan bij de conclusie van de rechtbank. "Of het letsel het gevolg is van de klap of de val op het wegdek is niet van wezenlijk belang", aldus de advocaat-generaal. "Feit blijft dat de taxichauffeur met zijn vuistslag ernstig lichamelijk letsel heeft veroorzaakt."

De dood van Sitek leidde twee jaar geleden tot veel opschudding. Bij de taxistandplaats was het wel vaker raak. De politie verscherpte na het incident de controle op het plein.