NFI graaft onbekende lijken op in Amsterdam

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is donderdag bezig met het opgraven van lijken op een Amsterdamse begraafplaats. Het gaat om lichamen van onbekende mensen die jaren geleden zijn begraven, zegt een woordvoerder.

De onderzoekers openen donderdag op begraafplaats Sint Barbara in het westen van de stad zeven graven. Met de resten wordt onder meer het geslacht, de lengte en de leeftijd bepaald. Ook wordt DNA afgenomen. De gegevens worden opgeslagen en kunnen worden gebruikt om iemand toch nog te identificeren.

Sinds vorig jaar zijn burgemeesters verantwoordelijk voor onderzoek naar de identiteit van onbekende overledenen. Daarom zijn vanaf begin 2010 al meerdere onbekende doden opgegraven. Tegenwoordig wordt meteen DNA afgenomen van dode mensen wier identiteit niet bekend is.

Vorig jaar werden op de begraafplaats aan de Spaarndammerdijk ook al zes onbekende lichamen opgegraven nadat rechercheurs in de administratie hadden gezien dat er nog 'identiteitsloze' lichamen lagen. Over twee weken worden nog eens zeven lijken opgegraven. Volgens het NFI liggen er in heel Nederland 'enkele tientallen' ongeïdentificeerde lijken begraven.