Roger Ebert verklaart tweet over Ryan Dunn

Filmcriticus Roger Ebert kreeg een storm van kritiek over zich heen toen hij zijn reactie op de dood van Jackass acteur Ryan Dunn twitterde. Ebert's tweet bevatte slechts de tekst "Friends don't let jackasses drink and drive." Dit viel bij velen in verkeerde aarde, vooral bij Dunn's boezembriend Bam Margera. Ebert's Facebook pagina staat sinds dat moment op non-actief en via Twitter kreeg de filmcriticus al bakken met commentaar over zich heen. Via zijn blog heeft Ebert nu een uitleg gegeven voor zijn bericht op Twitter.

"Ten eerste wil ik de familie en vrienden van Ryan Dunn sterkte toewensen en dat geldt eveneens voor de nabestaanden van Zachary Hartwell, die ook bij het ongeluk is omgekomen. Ik meen dit oprecht. Het is tragisch om een geliefde te verliezen. Het spijt mij als het bericht op Twitter als wreed werd ervaren, dat was nimmer de bedoeling. Toen ik Ryan Dunn een jackass noemde was dat niet om hem te beledigen. Ik maakte een verwijzing naar het programma Jackass waar hij aan meewerkte. Ik dacht dat dat wel duidelijk zou zijn. Tenslotte gebruikt Bam Margera het woord jackass ook in die context op twitter."

Ebert over de inhoud van zijn tweet: "Ik weet niet precies wat er is gebeurd. Waarschijnelijk was ik te snel met mijn reactie op Twitter. Ik heb geen flauw idee of Dunn dronken was toen het ongeluk gebeurde. Wat ik wel weet is dat ik op Tumbler een foto zag waarop hij met twee vrienden aan het drinken was. Die was een paar uur voor het fatale ongeluk gemaakt."

"Niemand heeft het recht om met 150 kilometer per uur over de snelweg te rijden. Al helemaal niet als die persoon eerst 3 bier en 3 borrels heeft opgedronken. Er zijn twee mensen omgekomen. Stel je eens voor als hij met die snelheid op een andere auto was gebotst" Ebert verwijst ook naar een interview met de moeder van Bam Margera. Dunn hield van snel rijden en April Margera moest hem bijna dagelijks zeggen dat hij rustiger moest rijden. Zo'n 10 jaar geleden was Dunn ook al betrokken bij een zwaar auto-ongeluk. Ook toen was er alcohol in het spel. Ebert sluit zijn betoog op zijn blog af met de woorden "April Margera was een vriend van Ryan. Vrienden laten vrienden niet dronken achter het stuur kruipen."

Roger Ebert

Filmcriticus Roger Ebert (foto: WENN.com)