'Defensie weigert informatie over graf Sebrenica'

Het ministerie van Defensie weigert informatie te geven over de plek waar minstens zeven moslims begraven zijn in Sebrenica. Ze overleden in juli 1995 op het terrein van het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat. Dat meldt Nieuwsuur maandag.

Toen de Bosnische enclave Sebrenica viel vluchtten duizenden voornamelijk vrouwen en kinderen naar het terrein van Dutchbat. Ze zaten opgepropt in een grote fabriekshal waar een gebrek was aan water, voedsel en medicijnen. Minimaal zeven moslims overleden, sommigen van hen pleegden zelfmoord.

De doden zijn op het terrein begraven, en de nabestaanden willen weten waar. Defensie beschikt over deze gegevens, maar weigert die prijs te geven, klagen de nabestaanden.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) zegt dat militairen na de genocide in Screbrenica vertrouwelijk hebben verteld wat er gebeurd is. Hij wil deze belofte niet breken. "Als je je woord hebt gegeven dat je iets niet bekendmaakt, moet je dat ook niet doen", reageerde Hillen in de uitzending.

De minister zegde wel toe er alles aan te doen om de plek te vinden waar de doden liggen. Er zijn volgens hem ook andere gegevens naast de verklaringen van de militairen, en die kunnen mogelijk helpen bij de zoektocht.