Advocaat: Mubarak heeft maagkanker

De Egyptische ex-president Hosni Mubarak lijdt mogelijk aan maagkanker. Dat heeft zijn advocaat Farid el-Deeb maandag gezegd.

Vorig jaar onderging Mubarak in Duitsland een operatie waarbij zijn galblaas en alvleesklier zijn verwijderd, aldus de advocaat. Hij verzocht het openbaar ministerie in Egypte om toestemming dat Mubaraks Duitse chirurg hem in Egypte aan een medisch onderzoek onderwerpt. Dit verzoek is doorgestuurd naar de militaire regering die het land momenteel bestuurt.

De gezondheidstoestand van de ex-president compliceert zijn proces. Mubarak mag niet naar een gevangenis in Caïro worden overgebracht, omdat de medische voorzieningen daar niet afdoende zijn om zijn gezondheid te garanderen. Bovendien zou hij te ziek zijn om in de rechtszaal te verschijnen.

Mubarak (83) werd na een volksopstand op 11 februari afgezet. Sinds april verblijft hij met hartproblemen in een ziekenhuis in de badplaats Sharm el-Sheikh. Op 3 augustus gaat zijn proces van start. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan moord en poging tot moord op demonstranten. Als hij schuldig wordt bevonden, kan hij de doodstraf krijgen.


Advocaat: Mubarak heeft maagkanker (Foto: Novum)