Tsjechië en Oostenrijk nemen EHEC-groenten in

Tsjechië en Oostenrijk halen partijen Spaanse komkommers die mogelijk met de EHEC-bacterie zijn besmet uit de winkelschappen. Ze willen zo de verspreiding van de potentieel dodelijke darmbacterie een halt toeroepen.

Tsjechische autoriteiten meldden zondag 120 biologische komkommers uit de winkels te hebben gehaald. De Oostenrijkse dienst voor volksgezondheid en voedselveiligheid heeft bevolen behalve kleine partijen komkommers ook sommige tomaten en aubergines onmiddellijk uit de schappen te halen. De dienst houdt het voor mogelijk dat verdachte groenten al zijn verkocht en roept klanten op die weg te gooien.

De darmbacterie EHEC is een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie. De bacterie veroorzaakt meestal alleen diarree en in sommige gevallen merken mensen er zelfs niets van. De diarree is gemiddeld na vier dagen over. In 2 tot 7 procent van de besmettingen krijgen patiënten complicaties zoals nierproblemen. Van deze groep overlijdt 2 tot 9 procent.

EHEC heeft zich inmiddels verspreid naar Zweden en Denemarken, waar respectievelijk dertien en vijf patiënten de levensgevaarlijke niercomplicatie ontwikkelden. In Engeland werd de complicatie bij twee Duitse toeristen ontdekt.

De Spaanse groenten die Tsjechië en Oostenrijk uit de handel nemen waren via Duitsland, waar zondag een tiende met de EHEC-bacterie besmette patiënt overleed, gedistribueerd. De Europese Unie heeft zondag gezegd dat de besmette kassen in Spanje zijn stilgelegd. Dinsdag of woensdag wordt bekend of zij inderdaad de bron van de infectie waren.

Totdat de uitslag van dat onderzoek bekend is, houdt de Duitse minister van Volksgezondheid Ilse Aigner vast aan haar advies geen komkommers, tomaten, bladsla en groene salades te eten. Haar Spaanse ambtgenoot kampt met een tegenovergesteld probleem: hij neemt maatregelen om angstige Spanjaarden die groente en fruit van de weeromstuit helemaal mijden gerust te stellen.