Minstens drie EHEC-zieken in Nederland

In Nederland zijn ten minste drie mensen besmet met de EHEC-bacterie. Ze hebben een darminfectie en ernstige niercomplicaties. Alle drie zijn ziek geworden na een bezoek aan Duitsland. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. In Duitsland is de EHEC-bacterie aangetroffen op enkele komkommers.

De nieuwe cijfers betekenen dat er ten minste twee nieuwe EHEC-besmettingen zijn vastgesteld. Vorige week meldde het RIVM al één geval. Er zijn meer gevallen gemeld van mensen met diarree na een bezoek als Duitsland. Of ook zij besmet zijn met de bacterie is nog niet duidelijk. Het onderzoek daarnaar loopt nog.

In Duitsland is het dodental maandagavond opgelopen naar veertien. De meeste doden zijn gevallen in het noorden van het land. De besmettingshaard is de Duitse stad Hamburg. Ook in andere Europese landen zijn veel mensen ziek geworden. Daar zijn nog geen doden gemeld.

Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie Henk Bleker benadrukte op een persconferentie maandagavond dat de bacterie in Nederland niet op komkommers is aangetroffen. "Alle onderzoeken wijzen uit dat het spul dat hier in de schappen ligt en op de markt komt niet besmet is. Het is betrouwbaar, het is schoon, het is veilig", aldus de staatssecretaris.

De Voedsel en Waren Autoriteit onderzoekt monsters van komkommers en andere groenten van groothandels en telers en die verkocht worden op de markt, in supermarkten. Tot maandagmiddag werd daar de bacterie niet op aangetroffen. De volledige resultaten van het onderzoek worden dinsdag bekend. Dan worden ook de resultaten bekend van onderzoek dat brancheorganisatie Kompany laat uitvoeren door een Duits instituut.

Het RIVM adviseert om groenten altijd te wassen en de algemene hygiënemaatregelen in acht te nemen. Zo moeten mensen voor het bereiden van eten hun handen wassen, net als na ieder toiletbezoek. Ook moeten groenten goed worden schoongemaakt of schoongespoeld. "Dat moet altijd al. Maar we zijn in Nederland een beetje verwend geraakt", aldus een woordvoerder van het RIVM.