Geen verbod op iPhone bij politie en defensie

Er komt geen verbod op het gebruik van iPhones door ambtenaren bij justitie, politie en defensie. Dat schrijft minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) in antwoord op Kamervragen. Volgens hem is er geen sprake van een veiligheidsrisico door gebruik van de telefoon.

De VVD'ers Afke Schaart en Ard van der Steur hadden aan de bel getrokken over de Apple-telefoon. Ze wijzen erop dat de iPhone een voor de gebruiker verborgen functie heeft die bijhoudt op welke locaties de gebruiker zich gedurende een langere periode bevond. De VVD'ers willen daarom een stop op het gebruik van het apparaat afkondigen voor ambtenaren voor wie werklocaties geheim moeten blijven.

Verhagen bevestigt dat er binnen de overheid een aantal kwetsbare functies zijn waar het belangrijk is dat locatiedata geheim blijft. Maar hij vindt de iPhone geen grote bedreiging. "Mij zijn geen signalen bekend van een (zodanig) veiligheidsrisico dat de aankoop of het gebruik van smartphones gestaakt zou moeten worden", schrijft Verhagen.

Ook vindt Verhagen, zelf een fervent gebruiker van een iPhone, het niet nodig doorsneeconsumenten op de verborgen functie te wijzen. Winkels zijn verplicht de consument volledig te informeren over het product dat ze aanschaffen. Die regel geeft voldoende waarborgen, vindt Verhagen. Consumenten met klachten over het bewaren van locatiedata door de iPhone kunnen zelf naar de Consumentenautoriteit en het College Bescherming Persoonsgegevens stappen, aldus de minister.