Nederlanders klaar met steun Griekenland

Nederland moet weigeren nog verder mee te werken aan het steunprogramma voor Griekenland. Dat vindt 58 procent van de bevolking. De helft (51 procent) wil zelfs dat Griekenland uit de eurozone wordt gezet. Dat blijkt uit een enquête van Peil.nl.

Gemiddeld vindt ruim 60 procent dat de EU de hand op de knip moet houden. Bij de PVV'ers vindt 90 procent verdere steun aan de Grieken uit den boze. Bij aanhangers van de SP en de VVD is dat respectievelijk 69 en 64 procent. Bij de andere partijen is het minder dan de helft.

Maar de eurolanden staan nog niet klaar met een pot extra geld, zei minister van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) vrijdag. Griekenland moet eerst maar laten zien dat het drastisch kan en wil bezuinigen. De Jager benadrukte dat het voor Nederland van het grootste belang is dat Griekenland niet instort, want dat zou Nederland tientallen miljarden per jaar kosten.

Het steunpakket bedraagt vooralsnog zo'n 110 miljard euro. Van de Nederlanders denkt 72 procent dat de Grieken dat nooit terug kunnen betalen en 85 procent verwacht dat meer landen in soortgelijke problemen komen. Ruim vier op de tien vinden dat Griekenland uberhaupt niet gesteund had moeten worden.

Bijna de helft lijkt het een goed idee als Nederland met Duitsland en enkele andere economische sterke landen zich met een nieuwe sterkere munt losmaken van de rest van de EU. Ook hier zijn de kiezers van PVV, SP en VVD de enigen die zich hier in meerderheid achter stellen. Terugtrekking uit de EU lijkt 28 procent een goede stap.

De helft van de Nederlanders vindt dat Nederland de gulden nooit had moeten opgeven. Dat was volgens opiniepeiler Maurice de Hond in 2005 nog een op de drie.

De situatie in Griekenland kan de komende tijd invloed hebben op de electorale verhoudingen in Nederland, stelt De Hond. Niet alleen omdat het de economie kan aantasten, maar vanwege de forse meerderheid die tegenstander is van meer steun aan dat land. In de peiling van zondag zijn er echter nog geen verschuivingen. VVD, CDA en PVV houden samen 71 zetels, de PvdA 22, de SP 20, D66 15 en GroenLinks 10. Ook de kleinere partijen blijven stabiel.


Meeste Nederlanders klaar met steun Griekenland (Foto: Novum)