Nederlanders verwachten vrijspraak Wilders

Uit onderzoek van Maurice de Hond blijkt dat 80 procent van de Nederlanders verwacht dat Geert Wilders wordt vrijgesproken. 60 procent hoopt op vrijspraak, terwijl 10 procent wil dat de PVV-leider een gevangenisstraf krijgt vanwege zijn anti-islam uitspraken.

Het percentage mensen dat hoopt op vrijspraak groeit. Wilde begin dit jaar nog de helft van de Nederlanders dat de PVV-leider zou worden vrijgesproken, inmiddels wil 6 op de 10 dit. Van de PVV-stemmers wil 94 procent dat Wilders wordt vrijgesproken, onder VVD'ers wil 88 procent dit. Slechts 1 op de 3 PvdA'ers en GroenLinksers wil vrijspraak. Meer dan een kwart van de SP'ers wil dat Wilders de cel ingaat.

De rechtbank doet over drie weken uitspraak in het slepende en geruchtmakende proces tegen Wilders. Het Openbaar Ministerie heeft vrijspraak geëist, en een overgrote meerderheid van de Nederlanders denkt ook dat Wilders niet veroordeeld wordt. 4 procent denkt dat hij een taakstraf krijgt, 7 procent verwacht dat de hij tot een voorwaardelijke celstraf wordt veroordeeld en slechts 1 procent denkt dat hij in de cel belandt.


Nederlanders verwachten vrijspraak Wilders (Foto: Novum)