'Brand Chemie-Pack verkeerd aangepakt'

Door met water in plaats van schuim te blussen is de schade van de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk veel groter geworden dan had gehoeven. Dat meldt de NOS woensdag na gesprekken met deskundigen op het gebied van chemiebranden. De deskundigen bevestigen hiermee een verhaal van directeur van het bedrijf Gerard Spierings en zijn raadsman Robert van 't Zelfde, die eerder al hetzelfde beweerden.

Bij de brand in Moerdijk op 5 januari stond aanvankelijk een plas vloeistof in brand. Een veiligheidscoördinator van het bedrijf gaf meteen aan dat schuim moest worden ingezet, maar de brandweer koos voor water. Uiteindelijk is er in de middag, avond en nacht 55 miljoen liter bluswater gebruikt.

Het blussen met grote hoeveelheden bluswater was tegen voorschriften in die het bedrijf, de gemeenten en de brandweer zelf hebben opgesteld. Veiligheidsdeskundige in de chemie en lector risicomanagement aan de hogeschool Rotterdam Jan Meissen stelt dat het effect van blussen met water is dat de brandbare vloeistof op het water gaat drijven en meestroomt, waardoor een veel groter oppervlak in brand komt te staan.

Zou blussen met schuim niet meer lukken, dan had de brandweer het vuur gecontroleerd moeten laten uitbranden. Hiermee is de verbranding van gevaarlijke stoffen optimaal en gaat de rook zo hoog mogelijk de lucht in, zodat schadelijke stoffen meer verwaaien en verdunnen. Water mag alleen worden gebruikt om de omgeving die moet worden gespaard te koelen.

Een groot deel van het bluswater is terechtgekomen in oppervlaktewater, omdat Chemie-Pack slechts ruimte had voor 650.000 liter. De rekening van het schoonmaken van het bluswater is opgelopen tot 13 miljoen euro. Rijkswaterstaat en het waterschap Brabantse Delta willen dat Chemie-Pack het opruimt en de schoonmaak betaalt. Om dit voor elkaar te krijgen hebben ze beslag laten leggen op verzekeringsgeld van het bedrijf.

Chemie-Pack is het hier niet mee eens en stelt dat het besluit om met veel water te blussen door de brandweer is genomen en dat dit in strijd was met de afspraken en algemene kennis over chemiebranden. Het bedrijf vreest snel failliet te gaan.

GroenLinks wil dat de regering een onafhankelijk onderzoek instelt naar de bestrijding van de brand om in de toekomst beter voorbreid te zijn, zegt de partij woensdag in een reactie. Ook wil GroenLinks zo snel mogelijk een debat met de minister van Veiligheid en Justitie en de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu over de kwestie.


'Brand Chemie-Pack verkeerd aangepakt' (Foto: Novum)