De Jager achter kandidatuur Lagarde

De Franse minister van financiën Christine Lagarde krijgt de volle steun van haar Nederlandse ambtgenoot Jan Kees de Jager als ze de afgetreden Dominique Strauss-Kahn bij het IMF wil opvolgen. "Het is ontzettend belangrijk voor Europa om samen met een kandidaat te komen", zei hij op Radio 1.

De Jager reist maandag af naar de Europese Centrale Bank in Frankfurt en vervolgens naar een bijeenkomst van Europese ministers van Financiën in Berlijn. De verwachting is dat daar wordt gesproken over wie de Europese kandidaat voor de topfunctie bij het Internationaal Monetair Fonds moet worden. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de kandidatuur van Lagarde officieel wordt.

"Ik ken haar nu al vele jaren, ik heb ook als staatssecretaris met haar samengewerkt", zei De Jager. "Ze kent Europa en de Verenigde Staten heel goed. Ze heeft daar jaren gewoond. Ze is financieel sterk en er staan veel landen achter haar." Een geschikte Nederlandse kandidaat is er volgens De Jager niet.

Dominique Strauss-Kahn is bij het IMF afgetreden omdat hij wordt beschuldigd van poging tot verkrachting van een kamermeisje in New York.