'Skimmers slaan steeds minder vaak toe'

Er wordt steeds minder geskimd. Het schadebedrag voor banken is vorig jaar bijna gehalveerd ten opzichte van een jaar eerder. De strop was in 2010 ongeveer 20 miljoen euro, tegenover 36 miljoen euro in 2009.

Pinbeheerder Currence wil het exacte schadebedrag dat banken hebben geleden door het kopiëren van bankgegevens en pincodes door veelal Roemeense skimmers pas later deze maand bekendmaken. "Maar het aantal fraudegevallen en het schadebedrag is behoorlijk naar beneden bijgesteld", zegt een woordvoerder maandag in het Nederlands Dagblad.

Volgens Currence is het skimmen bij geldautomaten en pinapparaten in de detailhandel grotendeels voorbij, omdat banken en winkels hun betalingsverkeer beter hebben beschermd. De zwakke plekken zitten nu bij automaten waar nog gepind kan worden met een magneetstrip, zoals bij onbemande tankstations en pinautomaten in parkeergarages.

In februari werd in Spijkenisse, Amstelveen en Amsterdam nog een bende van zeventien Roemeense skimmers aangehouden. De verdachten van tussen de 20 en de 40 jaar oud richtten zich vooral op betaalautomaten in winkels. Met de verkregen bankgegevens namen ze geld op in onder meer Canada en Mexico.