Fouten bij aanpak brand Strabrechtse Heide

Bij de aanpak van een grote brand op de Strabrechtse Heide in Brabant vorig jaar zijn fouten gemaakt. Zo kwam de bestrijding van de brand te laat op gang en was de communicatie gebrekkig. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid.

De eerste twee bluswagens waren na 23 minuten bij de brand, terwijl ze volgens de norm binnen 15 minuten na de eerste melding ter plaatse moeten zijn. Een blushelikopter was pas na 3 uur ter plaatse, terwijl de brandweer daar al na 30 minuten na het arriveren om had verzocht.

Verder kwam het eerste team dat de bestrijding van de brand moest coördineren te laat. Daarvoor staat 30 minuten, maar de brand woedde al ruim 2 uur toen het team compleet was. Het eerste overleg van het leidinggevende team startte pas 3,5 uur nadat de brand was uitgebroken.

Bovendien bleek het team tijdens het eerste overleg geen goede informatie te hebben. Kaarten waren verouderd en correspondeerden niet met elkaar. Ook de informatievoorziening naar de eenheden in het veld was summier. Daardoor waren enkele pelotons volgens de inspectie vooral met 'eigen' brandjes bezig en ontstonden blinde vlekken in de brandbestrijding.

De Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding stelde na de brand dat de brandweer niet goed is voorbereid op natuurbranden. Ook diverse Tweede Kamerleden hadden twijfels. Naar aanleiding daarvan liet toenmalig staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Ank Bijleveld (CDA) een onderzoek instellen.

Bij de brand ging in juli vorig jaar zo'n 200 hectare natuur in vlammen op.