Nederland geeft vier ton tegen nucleair terrorisme

Nederland draagt 400.000 euro bij aan een programma van de Verenigde Staten ter bestrijding van nucleair terrorisme. De vier ton wordt besteed aan een project in Kazachstan. In dat land zijn op veel plekken resten te vinden van het nucleaire programma van de voormalige Sovjet-Unie.

De Nederlandse plaatsvervangend ambassadeur, Gerard van der Wulp, heeft hierover woensdag in Washington een overeenkomst met de National Nuclear Security Administration (NNSA) getekend, laat het Ministerie van Buitenlandse Zaken weten. De Amerikaanse organisatie probeert met andere landen te voorkomen dat terroristen nucleair en radiologisch materiaal kunnen gebruiken tegen de internationale gemeenschap.

De NNSA gebruikt het Nederlandse geld om medewerkers van het Kazachse ministerie voor Industrie en Nieuwe Technologie te trainen, zodat ze stralingsbronnen kunnen signaleren, veiligstellen en opruimen. De overheid in Kazachstan mist nu de kennis en instrumenten om dit te doen.

Het ministerie meldt dat de Nederlandse bijdrage effectief en efficiënt wordt besteed, omdat de Verenigde Staten beschikt over veel ervaring en deskundigheid voor het uitvoeren van dit programma. De prioriteiten zijn in overleg met de Kazachse autoriteiten vastgesteld.

De Amerikanen werken voor vergelijkbare projecten samen met Canada, Finland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Zuid-Korea en het Verenigd Koninkrijk.