Uitslagen Eredivisie speelronde 33

De Eredivisie zal alweer op de laatste speeldag worden beslist. Ajax en FC Twente wonnen vandaag allebei, waardoor de onderlinge wedstrijd beslissend zal zijn in de strijd om de titel. PSV haakte af, ondanks dat het zelf won van Vitesse. De winst van Twente op Willem II (4-0) betekende tevens dat Willem II na 23 jaar degradeerde uit de Eredivisie.

Titelkandidaten
FC Twente kon vandaag kampioen worden, maar was daarbij afhankelijk van het resultaat van Ajax en PSV. Zelf moest het dan ook winnen van Willem II. Al snel bleek dat Twente nauwelijks problemen zou krijgen met de Tilburgers. Toch duurde het tot vlak voor de rust voordat de club uit Enschede op voorsprong kwam, door een goal van De Jong. Na rust was het snel gedaan, toen Douglas en Jelic (eigen doel) scoorden. Janssen maakte het feest compleet door in de slotfase een penalty te benutten.

Ajax had het moeilijker met sc Heerenveen. Het kwam na twintig minuten op achterstand door een goal van Väyrynen. Amper twintig seconden later scoorde Sulejmani de gelijkmaker. Vlak na rust scoorde Eriksen naar wat bleek het winnende doelpunt. Beide ploegen kregen daarna nog wel kansen op meer, maar waren niet zorgvuldig genoeg. Door dit resultaat wordt de wedstrijd op 15 mei tussen Ajax en FC Twente de beslissende in de strijd om de titel.

PSV had vooraf nog een kleine kans op de titel, maar daarvoor had Ajax of Twente punten moeten verspelen. Het won zelf met 2-1 van Vitesse door goals van Berg en Marcelo, maar de andere resultaten zorgden ervoor dat de tweede plaats het maximaal haalbare is voor de ploeg van trainer Rutten.

Degradatiekandidaten
Willem II moest door het eigen verlies bij Twente hopen dat ook VVV-Venlo zou verliezen van Feyenoord. De Rotterdammers stonden bij rust echter met 1-0 achter door een goal van Musa. Na rust kwam de stadionclub via Wijnaldum terug in de wedstrijd, maar was het weer Musa die na een counter wist te scoren.

Ondanks een nieuwe gelijkmaker van Castaignos wist VVV zich toch veilig te spelen. Het was weer Musa die goed op wist te komen en zijn Nigiraanse landgenoot Uchebo een niet te missen kans gaf; 3-2. Door de winst is Willem II gedegradeerd en mag VVV zich opmaken voor de nacompetitie.

Ook Excelsior mag zich zo goed als zeker opmaken voor de nacompetitie, ondanks de 3-1 winst op FC Utrecht. Het kan de nacompetie enkel nog ontlopen als het met vier doelpunten verschil wint van Vitesse op de laatste speeldag.

Overige wedstrijden
N.E.C. Nijmegen wist opvallend makkelijk te winnen van Roda JC Kerkrade. Grote man van de Nijmeegse brigade was Vleminckx, die vier keer wist te scoren en daarmee de eerste plaats op de topscorerslijst overnam van Roda-spits Junker.

AZ stelde de vierde plaats zo goed als zeker, door met 5-1 te winnen van De Graafschap. Zowel Pellè als Sigthórsson wisten twee keer te scoren. De enige bedreiging voor de vierde plaats komt nog van FC Groningen, dat met 4-2 te sterk was voor concurrent ADO Den Haag.