3JS: Volendamse muziek is als Franse wijn

Muziek uit Volendam is een begrip. Dat vindt Jaap Kwakman van de 3JS. Volgens de 33-jarige muzikant horen Volendam en muziek bij elkaar als horloges en Zwitserland en wijn en Frankrijk.

"Ergens anders worden ze ook gemaakt, maar als jij hoort dat het een Zwitsers horloge is of een Franse wijn, weet je meteen dat het goed is", legt hij uit aan Novum Nieuws.

Toch wil de gitarist niet beweren dat de palingsound per definitie van hoge kwaliteit is. "Eigenlijk zegt het helemaal niks", geeft hij toe. "Mijn moeder kan bijvoorbeeld echt niet zingen en Jaaps buurman al helemaal niet."

"Mijn buurman heeft een plaat gemaakt, die wil je echt niet horen", vult Jaap de Witte aan. Toch wordt er regelmatig nieuw talent ontdekt in het vissersdorp. "Iedereen kent elkaar en er zal gerust iets in de genen zitten, maar als de een gitaar gaat spelen, wil de ander dat ook", weet Jan Dulles.

"Zingen doen we altijd al met z'n allen. En als je een bandje begint, kun je gelijk overal optreden. We hebben tientallen bandjes en honderden gitaristen", illustreert de zanger. "Dan komt er op een gegeven moment wel wat bovendrijven."

Volgens Jaap de Witte staan de 3JS niet op het Songfestival voor Volendam, maar voor de 'drie v's': volk, vorstin en vaderland. "Als wij daar straks staan, moeten ze ons allemaal steunen", vindt hij. "Dat het Nederlandse volk ons een warm hart toedraagt en dat ook laten blijken, met behulp van vlagvertoon en dergelijke."

De 3JS staan op 12 mei met Never Alone in de halve finale van het Eurovisie Songefestival in Düsseldorf. Als het nummer genoeg stemmen krijgt, staan de 3 heren, 2 dagen later in de grote finale.


3JS: Volendamse muziek is als Franse wijn (Foto: Novum)