Voorlopig geen opslag vingerafdrukken

De opslag van vingerafdrukken uit een biometrisch paspoort wordt voorlopig stilgezet. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) zal dat later op woensdag aan de Tweede Kamer melden.

Ingewijden hebben een bericht daarover van RTL Nieuws bevestigd. Woensdagmiddag praat de Kamer over het biometrisch paspoort. In het parlement leefden de afgelopen tijd al grote zorgen over de veiligheid en betrouwbaarheid van een grote databank waar afgenomen vingerafdrukken in zouden worden opgeslagen.

Ook lokale opslag bij gemeenten wordt voorlopig opgeschort. Vingerafdrukken uit het biometrisch paspoort worden dus alleen nog geregistreerd op een chip in het paspoort zelf.

Trouw schrijft woensdag dat de paspoortwet niet meer op een meerderheid kan rekenen. Na de SP, D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren en later de PvdA en ChristenUnie heeft nu ook de VVD zijn steun ingetrokken. Er zijn volgens de partij te veel problemen met de opslag, de foutmarge van vingerafdrukken en de manipulatie van data.

Zes miljoen mensen zouden hun vingerafdrukken inmiddels al hebben laten registreren.

Voorlopig geen opslag vingerafdrukken
Voorlopig geen opslag vingerafdrukken (Foto: ANP)