Coronel: "Cruijff nu aan zet bij Ajax"

Uri Coronel vindt dat Johan Cruijff zijn verantwoordelijkheid moet nemen bij Ajax. "Het is het beste voor de club als hij het nu oppakt", vertelde de aftredend voorzitter in De Wereld Draait Door. In navolging van Coronel maakte zondag ook algemeen directeur Rik van den Boog bekend in de zomer te vertrekken.

Coronel weet nog niet in welke functie Cruijff in Amsterdam het beste tot zijn recht zou komen. "Ik denk dat het onmogelijk is om voorzitter te worden als je bijna altijd in Spanje zit." Een rol in de raad van commissarissen of als technische man acht hij waarschijnlijker. "Maar dan zal hij andere mensen geen dictaten moeten opleggen, maar in een prettige sfeer moeten proberen samen te werken."

De wijze waarop Coronel vorige maand het aftreden van het bestuur bekendmaakte, galmde nog lang na. "Ik had het ook kort kunnen houden, maar ik heb besloten om eerlijk te zijn tegen de ledenraad. Wel is het in het belang van Ajax dat dit nu stopt. Bovendien wil ik niet voor de rest van mijn leven met de frustratie rondlopen dat ik niet met Cruijff door een deur kan."

Wel blijft Coronel sceptisch over de werkwijze van Cruijff. "Hij is nooit op de Toekomst geweest en heeft niet met het hoofd jeugdopleiding gesproken. Als je de leiding hebt over de technische commissie en je laat jezelf niet zien, dan kan je ook niet eisen dat iedereen doet wat je zegt. Daarmee diskwalificeer je jezelf."

Coronel heeft dan ook een andere kijk over de manier waarop een mogelijke reorganisatie bij Ajax zou moeten worden doorgevoerd. "Je begint met het schrijven van een rapport en dan ga je de boel reorganiseren met de mensen die er zitten. Als dat na een jaar niet werkt, mag je poppetjes gaan vervangen. Maar je kunt als buitenstaander nooit eisen dat personen die goed functioneren worden ontslagen."