Politie wil aanpassing Wapenwet

Bij het afgeven van een wapenvergunning moet de politie altijd geïnformeerd worden over de geestelijke gezondheid van de aanvrager. Daarvoor pleitte politietopman Willem Woelders van de Raad van Hoofdcommissarissen maandag in actualiteitenrubriek EénVandaag.

Instellingen voor geestelijke gezondheid moeten worden verplicht de politie in te lichten. Momenteel is dit niet het geval. Het drama in Alphen aan den Rijn maakt echter duidelijk dat de regelgeving voor wapenvergunningen grote gaten vertoont, vindt Woelders. De politie wil dat de Wapenwet wordt aangepast.

Tristan van der V. kreeg ondanks zijn psychische problemen een wapenvergunning van de politie. Volgens Woelders kon de politie dat niet voorkomen omdat die informatie niet beschikbaar is bij de screening. "De toets is op dit moment in orde, maar niet compleet." Daarom moet er een extra procedure worden toegevoegd, vindt de politiebaas.

Vanuit de politiek is vooralsnog terughoudend gereageerd op de mogelijke aanpassing van de Wapenwet. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen wil dat het verboden wordt om wapens thuis te houden, en ze alleen maar op schietclubs toe te staan. Overige Kamerfracties willen het debat over wapens nu niet voeren uit piëteit met de slachtoffers in Alphen aan den Rijn.