Dader Alphen zat in inrichting

Tristan van der Vlis, de 24-jarige man die zaterdag in Alphen aan den Rijn zes mensen en zichzelf doodschoot en zeventien anderen verwondde, had in 2006 suïcidale klachten. Hij is toen door de GGZ beoordeeld en heeft tien dagen in een gesloten inrichting doorgebracht, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag zondag op basis van informatie uit de politiesystemen. Deze informatie is nog niet door de geestelijke gezondheidszorg bevestigd.

Daarna heeft de politie nog een keer een melding van overlast over hem gehad. Verder komt hij niet voor in de politiesystemen. Wel is duidelijk geworden dat hij een paar weken geleden gestopt is met zijn werk voor een uitzendbureau. Hij was wel depressief, melden politie en OM, maar het was niet bekend dat hij suïcidaal was. "Zijn actie van gisteren kwam als een totale verrassing."

In de afscheidsbrief die van der Vlis in zijn ouderlijke woning achterliet, verwijst hij naar digitale informatie. Die wordt onderzocht, maar al duidelijk is dat het hoofdzakelijk gaat om een tekst met spirituele inhoud, waaruit geen duidelijk motief blijkt.

De rijksrecherche voert het onderzoek uit naar het verstrekken van de wapenvergunningen aan Van der Vlis, die onder meer met een automatisch wapen schoot. Hiervoor is gekozen uit oogpunt van zorgvuldigheid en objectiviteit, meldt het Openbaar Ministerie in Den Haag, dat het strafrechtelijk onderzoek uitvoert.

Ruim zeventig rechercheurs werken aan de zaak, onder leiding van twee officieren van justitie. Doel is zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de exacte gebeurtenissen in winkelcentrum De Ridderhof. Daar zijn drie wapens aangetroffen, maar nog onduidelijk is of de afgegeven vergunningen voor deze wapens gelden. Mogelijk is het moordwapen omgebouwd.

In 2003 is een zaak tegen Van der Vlis geseponeerd. Vier mensen stonden toen in een groepje, waarbij een van hen een luchtdrukpistool in handen had. Het lijkt erop dat de dader zichzelf in zijn been heeft geschoten, meldt het OM. Het voorhanden hebben van een luchtdrukpistool is alleen strafbaar op de openbare weg.

Het rechercheteam richt zich nu op het onderzoeken van alle relevante achtergronden omtrent de dader, het horen van getuigen, het voorbereiden van een reconstructie en het verder begeleiden van nabestaanden via familierechercheurs. Ook wordt het voertuig van de dader nauwkeurig onderzocht. De verwachting is dat het forensisch onderzoek zondag aan het eind van de middag is afgerond, daarna volgt nog tactisch onderzoek.

Aan het eind van middag is een besloten bijeenkomst voor familie van nabestaanden en slachtoffers gehouden. Om 21.00 uur volgt een herdenkingsbijeenkomst, waarbij premier Mark Rutte en minister van Veiligheid en Jusititie Ivo Opstelten namens het kabinet aanwezig zijn. Waarnemend burgemeester Bas Eenhoorn verwacht 'heel veel Alphenaren'.

Explosievendeskundigen hebben onderzoek gedaan naar eventuele explosieven in de drie winkelcentra in Alphen. Die zijn niet aangetroffen. Twee winkelcentra zijn vrijgegeven en de bewoners zijn teruggekeerd naar hun woningen. Alleen winkelcentrum de Ridderhof is nog afgesloten in verband met het forensisch onderzoek. Als alles is opgeruimd, wordt het overgedragen aan de winkeliers, die wellicht maandag weer open kunnen.


Dader Alphen zat in inrichting (Foto: Novum)