Rutte: Uruzgan-achtige missie blijft mogelijk

Nederland blijft in staat om zware militaire missies als die in Afghanistan uit te voeren, ondanks de bezuinigingen op defensie. Wel zullen ze korter duren. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vrijdag gezegd.

"We zullen ook in de toekomst in het hoogste geweldsspectrum actief kunnen zijn", zei Rutte. "Een missie als die in Uruzgan zal ook in toekomst kunnen. Het is wel zo dat een missie op die schaal en van die lengte lastiger wordt."

De krijgsmacht wordt volgens Rutte kleiner, maar wel slagvaardiger. Nu kampt defensie volgens Rutte structureel met geldgebrek. "Er zijn tekorten aan onderdelen en munitie. Sommige vliegtuigen moeten aan de grond blijven zodat andere kunnen vliegen. De zaak wordt nu van binnenuit uitgehold."

Rutte wilde geen antwoord geven op de vraag wie ervoor verantwoordelijk is dat defensie jarenlang op te grote voet heeft geleefd.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met de bezuinigingen op defensie. De afgelopen dagen lekte al uit dat 12.300 banen zouden verdwijnen bij de krijgsmacht, waarvan zesduizend via gedwongen ontslagen. Ook worden alle tanks en Cougar-helikopters geschrapt.

Minister van Defensie Hans Hillen (CDA) licht de bezuinigingen later vrijdagmiddag verder toe.