Kwart veteranen wil meer waardering

27 procent van de veteranen heeft behoefte aan meer waardering vanuit de samenleving voor zijn of haar militaire inzet. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het online veteranenpanel, waar meer dan drieduizend oud-militairen aan deelnamen.

14 procent van de deelnemers had na terugkeer behoefte aan steun en nazorg. Een ruime meerderheid gaf overigens aan weinig schokkende dingen te hebben meegemaakt. Een kleine groep klaagde over onvoldoende nazorg of gezondheidsproblemen, zo blijkt uit de eerste resultaten van het onderzoek van het Veteraneninstituut, dat spreekt van 'een schat aan informatie'.

Bijna drie kwart van de deelnemers hecht veel waarde aan de veteranenstatus, waar ze erkenning en waardering aan ontlenen. Zij ervaren vooral begrip en waardering van collega-veteranen, hun commandant, familie en vrienden. Van de Nederlandse bevolking, de politiek en de media mag er van de oud-militairen wel meer waardering komen. Aandacht in de media, de Veteranendag en zaken als medailles, kortingen en privileges kunnen hier verder aan bijdragen.

Twee van de drie deelnemers aan het veteranenpanel hebben contact met andere veteranen Eén op de vijf deelnemers zou wel iets voor andere veteranen willen betekenen, vooral in de vorm van (geestelijke) begeleiding. Het Veteraneninstituut zou oud-militairen wel wat actiever mogen benaderen. Ook de begeleiding, nazorg en aandacht voor het thuisfront is voor verbetering vatbaar.

Het online veteranenpanel, dat in december van start ging, is opgezet om beter zicht te krijgen op de wensen en behoeften van veteranen. Van de ruim zevenduizend benaderde mensen met een veteranenpas heeft 45 procent deelgenomen aan de eerste peiling over erkenning en zorg in brede zin. 30 procent wil blijven deelnemen aan het panel.

De meeste deelnemers zijn uitgezonden geweest naar voormalig Joegoslavië, Libanon, Kosovo, Sinaï, Cambodja, Irak of Afghanistan. Het zijn vooral mannen van middelbare leeftijd en jongvolwassenen. De meeste deelnemers zijn één keer naar het buitenland uitgezonden, maar bijna een derde vaker.

Nederland telt ruim 110.000 veteranen. Uit eerder onderzoek blijkt dat gemiddeld 7 procent van de uitgezonden militairen te maken krijgt met een posttraumatische stressstoornis. Volgens Defensie zoekt zo'n 15 procent enige vorm van hulp tijdens de uitzending. Een derde daarvan gaat op zoek naar professionele hulp.